https://www.huisartsenpraktijkvoerendaal.nl/waarom-stelt-de-assistente-en-de-medisch-secretaresse-zoveel-vragen/n188c0
lettergrootte: A A A
 

2023082410374029202308241037407120230824103741942023082410374128

WAAROM STELT DE ASSISTENTE EN DE MEDISCH SECRETARESSE U EEN AANTAL VRAGEN?

Bij het maken van een afspraak vraagt de assistente of de medisch secretaresse naar de reden waarom u op het spreekuur wilt komen. U vindt dat misschien een vreemde vraag en u antwoordt misschien dat u dat wel zelf aan de huisarts zal vertellen. Toch behoort het stellen van deze vragen tot één van de belangrijkste taken van de doktersassistent of de medisch secretaresse.

Een doktersassistente of medisch secretaresse die deze vragen stelt, doet aan triage. Zij stelt deze vragen om vast te stellen welke hulp voor u als patiënt het beste is. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, een afspraak op het telefonisch spreekuur, een bezoek aan de praktijkondersteuner, een recept of adviezen van de assistente of medisch secretaresse. Soms hoeft u voor uw klacht niet door de huisarts onderzocht te worden. Voor kleinere medische aandoeningen, kan de assistente of medisch secretaresse u vaak adviezen geven. In een dergelijk geval zal zij u vragen om terug te bellen als de klacht na een paar dagen niet over is, of als de klachten erger worden. Het betekent ook dat u niet altijd een afspraak voor dezelfde dag zult krijgen, dit is namelijk afhankelijk van de medische urgentie van uw klachten.

De assistente en de medisch secretaresse zijn natuurlijk geen huisarts, maar zij zijn wel goed opgeleid en getraind voor triage. Zij maken gebruik van een protocol. Een protocol is een lijst met daarop alle belangrijke vragen die de assistente of de medisch secretaresse aan u moet stellen om een goed beeld van de ernst van uw klacht te krijgen. Bovendien ziet de assistente of de medisch secretaresse op het protocol welke medische hulp u geboden moet worden en hoeveel tijd het mag duren voordat de huisarts u onderzoekt. Als de assistente of de medisch secretaresse twijfelen of zelf een vraag hebben over uw klacht dan wordt de huisarts geraadpleegd.  Bovendien controleert de huisarts alle adviezen die de assistente of de medisch secretaresse heeft gegeven. Binnen de praktijk is er veel aandacht voor triage. Alle praktijkmedewerkers, dus ook  de assistentes en de medisch secretaresses hebben een geheimhoudingsplicht.

Uw huisarts

Sitemap | Algemene Voorwaarden | Website door CM Specialist© Medisch Centrum Dammerich 2023